Според Демократична България промените в Закона за противодействие на корупцията и

...
Според Демократична България промените в Закона за противодействие на корупцията и
Коментари Харесай

`Демократична България`: Промените в Антикорупционния закон нарушават правото на ЕС

Според " Демократична България "  промените в Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество, които бяха признато на първо четене, нарушават правото на Европейски Съюз, защитената цялост на частната благосъстоятелност и създават нова опция за политически репресии на неуместни лица.

" Резултатът от това безпардонно държание е основаването на инструмент, който разрешава българските жители, които не са направили никакво престъпление, да бъдат лишавани от права, по метод, който е неупотребим даже към открити нарушители във всички други държави-членки на Европейски Съюз. Всичко това се случва, тъй като у нас политическо статукво отхвърля да реформира прокуратурата, заради което конфискацията в границите на наказателното произвеждане не работи ", се показва в декларацията на " Демократична България ".

От партията са безапелационни, че ще сезират Европейската комисия, Съвета на Европа – ПАСЕ, Венецианската комисия, както и президента с искане за налагане на несъгласие.

От " Демократична България " упорстват за незабавно оттегляне на законопроекта, за съблюдаване на Конституцията и откритите в нея правила на правовата страна разделянето на управляващите и независимостта на правосъдната власт, както и за търсене на политическа отговорност за нарушавания на условията на законодателния развой.

Ето и цялата позиция на " Демократична България ", подписана от съпредседателя на обединяването на ДСБ, " Да, България и " Зелените " - Христо Иванов:

В момента Народното събрание на Република България безусловно надменно, демонстративно и в нарушаване на фундаментални правни правила е на път да се отхвърли по едно и също време от нашата принадлежност към Европейски Съюз, от общочовешките полезности, прогласени в Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ), и от съществени детайли на правовата страна, каквито са независимостта на съдилищата, неприкосновеността на частната благосъстоятелност и презумпцията за непорочност.

Резултатът от това безпардонно държание е основаването на инструмент, който разрешава българските жители, които не са направили никакво престъпление, да бъдат лишавани от права по метод, който е неупотребим даже към открити нарушители във всички други страни - членки на Европейски Съюз. Всичко това се случва, тъй като у нас политическо статукво отхвърля да реформира прокуратурата, заради което конфискацията в границите на наказателното произвеждане не работи.

Предложеният законопроект за изменение на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (ЗПКОНПИ) лимитира самостоятелния правосъден надзор и основава нова опция за политически репресии на неуместни лица. Законопроектът прави вероятен следния неуместен сюжет: неловко лице – поръчка, изпълнена посредством сигнал до прокуратурата – покачване на обвиняване – запориране на имуществото на лицето – инспекция от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) на практика без методология, т.е. случайно, и без период, т.е. безпределно –– внасяне на иск за лишаване в цивилен съд – лишаване без значение, че обвиняването към този момент може да е оттеглено или наказателният съд да е открил, че проверяваното лице е почтено. Резултатът е, че едно лице, което не е направило нищо непозволено, може да се окаже обект на дългогодишна държавна принуда и лишаване на имущество. Това отношение към жителите е признак на властническа, а не демократична и правова страна!

Според ЗПКОНПИ гражданската конфискация се случва в границите на правосъдно произвеждане пред цивилен съд, пред който могат да се преглеждат каузи единствено сред равнопоставени страни. КПКОНПИ е всичко друго, само че не равнопоставена на проверяваното лице – ответник. Тя има зад себе си и употребява полицията, следствието, прокуратурата, Национална агенция за приходите, ДАНС, Агенция " Митници ", общините, както и всевъзможни други органи, в това число може да изиска подпомагане от всевъзможни физически или юридически лица. Според ЗПКОНПИ съдът постановява своето решение въз основа на вероятности и догатки, което е доста по-занижен стандарт по отношение на този на наказателното право, изискваш доказване на виновност без всякакво подозрение и предоставящо на обвинения спомагателни гаранции. Отделно, гражданското произвеждане у нас се развива при голям брой преклузивни периоди, които са къси и в случай че бъдат пропуснати, лишават проверяваното лице от опция да отбрани своите изказвания.

С приемането на това изключително законодателство българският парламент нарушава и правото на Европейски Съюз. Действащият ЗПКОНПИ и анулираният Закон за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество (ЗОПДНПИ) нарушаваха Директива 2014/42 за застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност в Европейския съюз, която планува разширена конфискация единствено при влезнала в действие неоправдателна присъда за категорично изброени изключително тежки закононарушения. Тълкувателното решение на Върховен касационен съд, против което е ориентиран актуалният законопроект, поправя продължаващото използване в неприключили правосъдни производства на анулирания ЗОПДНПИ съгласно Директивата. Българският законодател в този момент желае да поправя настоящия ЗПКОНПИ, мислейки си, че по този начин може да се пребори с директивата. Това обаче е невероятно, тъй като директивата има непосредствено деяние и всеки един български жител може да се позове на нея. Планираното законодателно изменение обаче основава условия за репресивно държание на българската страна по отношение на нейните жители, за което представителите на КПКОНПИ даже няма да дават отговор, тъй като по този начин написа в закона (чл. 17 ЗПКОНПИ)!

Законопроектът нарушава предпазената цялост на частната благосъстоятелност според Европейска конвенция за правата на човека, включително Допълнителен протокол № 1 към нея, доколкото вкарва национални правила за ограничение на собствеността, които са несъвместими с правилата на правовата страна. Той открива непоносим от правото произвол от страна на страната, тъй като разрешава ограничение и отнемане от благосъстоятелност на лица, без те да са направили каквото и да е престъпление, което без подозрение е непропорционална интервенция на страната в частната благосъстоятелност. За сходен вид правна уредба България към този момент е била наказана в Страсбург ( " Димитрови против България " – 12655/09). Това явно не тормози българският законодател, който освен не подсигурява правата на жителите, а основава условия за репресии и произвол. Няма по какъв начин да чакаме обилни задгранични или локални вложения в стопанската система, в случай, че частната благосъстоятелност не е предпазена.

Парламентарното болшинство даже не се пробва да съблюдава разпоредбите и стандартите на законодателния развой – направената предварителна оценка на въздействието е напълно бутафорна (половин страница), целяща да легитимира изключителното законодателство; публични съвещания по законопроекта въобще не са планувани и извършени (по закон те би трябвало да са минимум 1 месец).

Цялата процедура по внасянето и разглеждането на този законорпект не оставя подозрение за преследваната цел – цялостно покоряване на жителите и бизнеса на ползите на ръководещите. Самият закон се трансформира във властови произвол, облечен във формално-правен камуфлаж. Установяването на безконтролна тирания на КПКОНПИ разчиства пътя на клиентелата на властта към определяне на монопол във всички браншове на стопанската система. Всеки свободен и самостоятелен от страната бизнес е заплашен от разпродажба, с цел да могат на неговото място да се настанят дейните борци за безконечната власт на ГЕРБ и присъдружните им парламентарни групировки.

Извънредното законодателство значи срив на вложенията, срив на конкуренцията и срив на стопанската система. Дълг на всеки жител, който желае страната да се развива като част от свободния свят, е да се опълчи на настъпващата тирания. Да се опълчи против машината за репресии.

В изискванията на задълбочаващи се властнически трендове в ръководството на страната, при неявяване на действителна парламентарна съпротива, обединяване " Демократична България " остава единственият политически бранител на главните права на българските жители.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР